Kategoriarkiv: Övningar och tips

Bli en bra problemlösare och förhandlare – Lösa konflikter genom att fokusera på intressen


Hur du använder intressebaserad problemlösning för att hantera meningsskiljaktigheter

Om man skulle kunna bli bra på att problemlösa, förhandla och hantera konflikter är det mycket vunnet, det skulle nog de flesta hålla med om. Speciellt med tanke på att det kan handla om allt från arbetsgruppen, leverantörer, inom och mellan organisationer och så vidare. Till och med om dina  dig och dina nära och kära. Denna förmåga behövs på alla nivåer i våra mänskliga relationer. Den goda nyheten är att det är en färdighet som du kan utveckla.

Bakom olika ståndpunkter, åsikter och meningsskiljaktigheter finns ofta olika intressen, olika behov. Om meningsskiljaktigheter inte hanteras och sköts på ett bra sätt kan det leda till rätt så illa resultat. Läs mer

Utvecklingsspiralen – Hur du skapar goda och bryter onda cirklar i verksamheten

Utvspiralen-färgbild-webbtext10-3-res-DEF-300x300

Utvecklingsspiralen kan tjäna som entreprenörscirkel såväl som flödesschema för olika projekt och aktiviteter. Som analysverktyg kan den vara till stor hjälp för att prioritera rätt och sätta fingret på det som fattas och där det finns flaskhalsar.

Att prioritera på rätt sätt, hur gör man det?

iStock_000004791880Small-ledarshipmindmap
  • Att prioritera på rätt sätt, hur gör man det?
  • En mall för att bli mer effektiv

En viktig del av ledarskap bygger på att styra upp saker och ting med framförhållning. Denna ledarkompetens behövs både när du har anställda och när du driver ett enmansföretag.

Sju tips för att bli bättre på att skapa ett innovativt klimat på företaget

Innovativt ledarskap

Nya trender visar att socialt ansvar och miljöengagemang inte bara är förenliga med tillväxt och lönsamhet, de kan även vara framgångsfaktorer. Den ekonomiska krisen, klimatförändringen och även de sociala kriserna i världen, har helt enkelt tvingat fram ett nytt tänkande.

Ledartips: Anpassa din roll till gruppens utvecklingsfas

I grupper finns det alltid en del saker under ytan, som inte har med själva uppgiften att göra, och som inte alltid är särskilt rationella. Det handlar om relationer, känslor, position, status, personkemi, upplevd trygghet/otrygghet, små och stora maktkamper, skillnader i kultur och bakgrund … osv. Det krävs rätt mycket gruppinsikt och emotionell intelligens av både ledarna och medlemmarna för att få en grupp att ”växa upp” till en välfungerande grupp. Läs mer

Hälsa och inre ledarskap – Om stresshantering och kroppens självläkande förmåga

Hälsa och balans

För att hitta balans i livet behöver vi lära oss hantera stress. Tex. genom att lära oss att välja bort en hel del, och att sluta med att ständigt hasta. Positivt formulerat, genom att slappna av och att vara och njuta i ”tillräckligt stora mängder”. Vi behöver vid regelbundna tillfällen återhämta oss från stressen.