Kreativitetscirkeln – tolv faser i hur du manifesterar dina visioner och önskemål

Skapandets spiral

”Skapandets spiral” eller kreativitetscirkeln beskriver cykeln i hur vi skapar våra liv. Den är ett flödesschema och analysverktyg som hjälper dig att snabbt sätta fingret på det som fattas. Det blir lättare att ta rätt steg och att ta ett steg i taget. När vi vet att vi är på rätt spår kan vi slappna av och med större förtroende fortsätta att forma våra liv till något som vi verkligen önskar och som känns meningsfullt.
Skapandets spiral eller kreativitetscirkeln beskriver:

  • Hur du eller din organisation manifesterar era önskemål
  • Processen att påbörja och fullfölja en aktivitet eller ett projekt
  • Hur människor generellt förverkligar sina önskemål

Kreativitetscirkeln är den naturliga vägen för att uppfylla dina önskemål.
Faserna följer naturligt på varandra och övergångarna är spontana. Det finns överlappningar mellan de olika faserna. Det är ett energiflöde. Du kan skapa en god cirkel genom att vara uppmärksam på varje fas eller segment.
När aktiviteten i fasen uppnår en viss mättnad glider den nästan omärkbart över i nästa. Det spelar ingen roll om du hoppar fram och tillbaka mellan faserna. Det är klart att man går lite fram och tillbaka här och där. Har man t.ex. bollat idéer med någon annan i utforskningsfasen, finslipar man föreställningen av hur det kommer att se ut allteftersom. Håller man på med planering, kan det visa sig vara nödvändigt att göra lite mer efterforskningar innan man går vidare till beslutsfattandet.

När man sammanfattar cirkelns innehåll i fyra delar har den stora likheter med vad som redan är allmän känt inom management.

2015-01-07_1748-managmentcirkel-4-segment-o-pilar-300x167

Det är först när man närmare zoomar in på de olika delarna som man kan se vad de verkligen innehåller. Detaljer som i dagens uppskruvade tempo inte alltid uppmärksammas.

[Bild: Skapandets spiral, grundbild]

Receptet

När du önskar dig något ser ”receptet” ut såhär:
Du får en bild av hur det du önskar kan se ut. Tro på din önskan, formulera den och lär dig mer om den. Försök att skaffa hjälp om du behöver det. Planera för det du önskar, utför det, var ihärdig och fortsätt tills du har fått det eller tills det har blivit klart. Om det gäller kunskap, fortsätt tills den har blivit en del av dig och dina rutiner. Njut av resultaten, värdesätt dem och släpp dem sedan. Nu är det tid för att vila upp dig.
I många fall är detta ett spontant händelseförlopp.

Önskar du dig en glass då kommer kreativitetscirkeln direkt att sätta i gång. Du ser direkt glassen framför dig, det är inte svårt att tro på den. Det finns ju en glassbar runt hörnet. Är den öppen vid den här tiden? När du har kollat det så planerar du för att gå dit. Du tar med dina pengar och tar på dig din jacka, det är ju lite regn i luften. När du väl är framme står du inte bara där och glor, utan du säger vad du önskar: ”En glass med tre kulor, jordgubbe, citron och romrussin.” Du tar emot din beställning och sedan njuter du av smaken. ”Det var riktigt gott och av bra kvalitet,” är din utvärdering.

[Bild: Skapandets spiral, de viktigaste stickord]

Som sagt, det är ett flöde. Man följer inte alltid alla steg precis i modellens ordning, men alla bitar måste komma på plats, annars kommer det inte att fungera. Utan planering hade du kanske stått där utan att ha pengar på dig. Hade du inte ägnat lite tid åt efterforskningar, hade du kanske kommit när det var stängt. Hade du inte tagit emot glassen och sedan njutit av smaken och upplevelsen, ja vad var då egentligen meningen med det hela? Och självkart släpper du det sedan. Du går väl inte runt och tänker på glassen hela dagen?
En hel del av det du behövde göra har din hjärna tagit hand om för din räkning, utan att du tänkte på det.

Glassexemplet ser kanske ganska enkelt ut. Men hur många av oss sliter inte med hus, trädgård och allt annat, utan att verkligen ta emot och njuta av resultaten? Utan att släppa och slappna av emellanåt?

Skapa en god cirkel

I våra komplexa, ofta stressade liv finns risken att vi rör oss mest i nedersta delen av cirkeln. Stress utan återhämtning skapar en ond cirkel som förstör både vår hälsa och livsbalans.

[Bild: Uppåtgående spiral]

En god cirkel är som en spiral som rör sig uppåt. Det är en naturlig följd av att ”göra sitt önskearbete rätt”. ”Att önska bättre” är att vara mer medveten om våra inre önskningar. Att våga tro på att vad du verkligen vill eller längtar efter kan vara något meningsfullt och betydelsefullt även om ingen annan önskar samma sak.
Prioritera dina viktiga önskemål i livet, sätt i gång med dem! Genom att regelbundet njuta, utvärdera och återhämta dig håller du din skaparlust och livsglädje vid liv.

Ha det bra!
Frans Kocken

TILLÄGG: NU ÄR BOKEN PUBLICERAT!

skapspir_bokcover_fram_snett

Publicerad november 2010
80 sidor, storpocketformat
Trycks klimatneutralt

Beställa